فندر

فندر و ضربه گیر اسکله

گروه تولیدی آریا روشن پارس تولید کننده انواع فندر لاستیکی و ضربه گیر های اسکله می باشد.

ما با استفاده از توان تولید فنی کارخانه و تجهیزات کامل و به روز و با بهره گیری از متخصصان داخلی در زمینه ساخت و تولید انواع فندر های لاستیکی

، این افتخار را داریم که اعلام نماییم انواع فندر ها و ضربه گیرهای لاستیکی را در شکل و طرح های استاندارد و با کیفیت مشابه خارجی و قیمتهایی به مراتب مناسب تر از نمونه های وارداتی را تولید و نصب می کنیم.

فندر
فندر

در ادامه به توضیح انواع فندرها می پردازیم:

فندر ها وسیله ای هستند که عموما در کنار اسکله ها نصب می شوند و از برخورد شناور ها با اسکله و ضربه خوردن سکو و کشتی ها ، قایق ها و یا انواع شناور ها جلوگیری می نمایند.

این وسیله غالبا از جنس لاستیک بوده و یا ترکیبی از لاستیک و زنجیر و یا پایه های فلزی می باشند.

در گذشته فندرها چوبی ساخته و نصب می شدند اما با پیشرفت صنعت لاستیک سازی این متریال جای ضربه گیرهای چوبی را پر کرده اند. در گذشته در اطراف بدنه کشتی و در جلوی اسکله ها از ضربه گیرهای چوبی استفاده می شد تا نیروی جنبشی در هنگام پهلوگیری کشتی ها را جذب کند و ضربه بطور یکنواخت تر توزیع گردد.

فندر لاستیکی
فندر لاستیکی

 

فندر های چوبی هم خاصیت ضربه گیری بهتری نسبت به فندرهای چوبی قدیمی دارند و هم در برابر آب شور و گرما و مواد روغنی و اسیدی احتمالی بسیار مقاوم تر هستند و از طول عمر بالاتری برخوردار هستند و از آسیب دیدن کشتی ها و اسکله جلوگیری می کنند.

فندر ها بر حسب کاربری سکوی اسکله در انواع مختلفی تولید و نصب می شوند. که معمولا شرکت های طراح سکو و اسکله با نیرو های متخصص و کارشناسان خبره خود ، بر حسب میزان تردد و کاربری اسکه و شرایط اقلیمی با محاسبات خاص و دقیق به طراحی فندر ها اشتفال دارند.

انواع فندر بر حسب شکل ظاهری

  • فندر های O شکل یا استوانه ای

فندرهای استوانه ای از انواع قدیمی و کارآمد فندر می باشند که درهمه نوع اسکله با کاربری های مختلف قابل استفاده بوده و قدرت جذب انرژی آنها در مقابل نیروی عکس العمل نسبت به سایر فندرها کمتر می باشد ولی شکل خاص و ساده آنها بهره بردار را برای استفاده از آن ترغیب می کند. ضربه گیر های استوانه ای چنان که از نام آن پیداست به شکل استوانه بوده و با استفاده از زنجیر، تسمه و یا براکت روی بدنه اسکله نصب می شوند. استفاده از این نوع ضربه گیر اسکله به ویژه به واسطه صرفه اقتصادی و سهولت نصب در بنادر و اسکله های کشورمان بسیار رایج می باشد.
فندر های استوانه ای ساخته شده در این شرکت بر اساس استانداردهای روز دنیا تولید می شوند، لیکن انواع خاص آن نیز به سفارش مشتری قابل تولید می باشد.

فندر استوانه ای
فندر استوانه ای
  • فندر های D شکل

فندر های D شکل لاستیکی به دو شکل DO و DD موجود می باشند که استفاده از آنها در انواع اسکله ها بسیار رایج می باشد. نصب این فندر ها بسیار آسان بوده و با استفاده از زنجیر یا تسمه و بولت می توانند روی بدنه اسکله یا شناور قابل نصب می باشند. سایزهای کوچکتر فندر های D شکل اغلب در بدنه شناورها مورد استفاده قرار می گیرد.
از جمله ویژگیهای برجسته فندر های D شکل لاستیکی می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  1. نیروی عکس العمل کمتر و قدرت جذب انرژی بیشتر در مقایسه با فندر استوانه ای.
  2. آسانی نصب.
  3. قابلیت استفاده در قالب بدنه شناورها و کشتی ها به دلیل عرض کم این فندرها.
  • فندر های V شکل

ضربه گیر های لاستیکی v شکل که نوع معمول آن در ایران Super Arch Fender می باشد، از دسته فندرهای نوع Arch به شمار می روند که به واسطه کارایی فوق العاده آن بر اساس شرایط اسکله های مختلف، یکی از متداولترین فندرهای مورد استفاده در دنیا و ایران می باشند.
این دسته از فندرها قابلیت تجهیز با پد و فرونتال فریم را دارا بوده و تنوع سایز و شکل آن به کارفرما و مهندسین مشاور این امکان را می دهد تا متناسب با منظور خود بهترین انتخاب را از میان این نوع فندر داشته باشد.
نصب فندرهای v شکل توسط بولت و واشر صورت می گیرد و شکل قرار گیری آن برروی بدنه اسکله بنا به مقصود مورد نظر کاربران می تواند، عمودی، افقی و یا حتی مورب باشد.
برجسته ترین ویژگی فندرهایv شکل عبارتند از :

  1. قدرت جذب انرژی (Energy Absorption) بالا و نیروی واکنش (Reaction Force) اندک.
  2. دوام بالا.
  3. دامنه انتخاب گسترده در زمینه سایز و جذب انرژی.
  4. سهولت نصب.
  5. شکل مناسب جهت جذب انرژی حداکثر.
  • قندرهای سلولی

فندر های سلولی در حال حاضر پر کاربردترین نوع ضربه گیرهای اسکله هستند که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرند .
بدون شک مهمترین عامل محبوبیت این نوع فندر قابلیت جذب انرژی بالا، وظرفیت فوق العاده متغیر آن می باشد. علاوه بر این، اتساع سه بعدی فندر سلولی، خاصیت ارتجاعی آن را از انواع دیگر فندرها متمایز می سازد.
فندرهای سلولی ترکیبی از لاستیک و فولاد می باشند . صفحه های فولادی در بدنه فندر قرارگرفته و به همراه لاستیک پخت می شود. این ترکیب، موجب تقویت بدنه فندر و استحکام بیشتر آن در مقابل فشارهای عمودی و افقی وارد بر آن می گردد. این فندر ها با استفاده از بولت، زنجیر، براکت و… روی بدنه اسکله نصب می شوند. برروی بدنه فندر سلولی عموماً فرانتال فریم نصب می گردد که ابعاد آن با توجه به محل استفاده، متفاوت می باشد.
بیشترین کاربرد فندرسلولی در اسکله های باربری می باشد چرا که قدرت جذب انرژی بالای آن در کنار ساختار این ضربه گیرها امکان نصب و بهره برداری در انواع اسکله از ۵۰/۰۰۰ تن تا ۵۰۰/۰۰۰ تن فراهم می آورد.
عمده ترین ویژگیهای این نوع فندر عبارتند از:

  1. درصد بالای جذب انرژی ( Energy Absorption ) در مقابل نیروی عکس العمل ( Reaction Force ) اندک .
  2. قدرت بالا در پراکندن فشاردر سطح فریم.
  3. عملکرد مناسب در پهلوگیری زاویه ای کشتی ها.
  4. تنوع سایز
  5. تنوع نمودار در یک سایز با تغییر نوع کامپاند.
فندر سلولی
فندر سلولی
  • فندر های مخروطی

این فندر ها نوع پیشرفته تراز  فندرهای سلولی هستند که دارای جذب انرژی و مقاومت بهتری می باشند و برای نصب و محاسبات به نسبت فندر های سلولی پیچیده تر می باشند.

  • فندر سکوهای نفتی (شاکسل)

شاکسل ها نوعی ضربه گیر هستند که در سیستم پهلوگیری شناورها در سکوهای دریایی مورد استفاده قرار می گیرند. ساختار این قطعات تلفیقی از فلز و لاستیک بوده و کارکرد جذب انرژی ناشی از پهلوگیری شناورها در سکوهای نفتی را انجام می دهند.
روند عملکرد سیستم پهلوگیری شناورها در دریا به کلی با سیستم پهلوگیری ساحلی متفاوت است. این سیستم (Boat Landing System) در درجه اول متشکل از شاکسل، سپرگریز از مرکز حلقه ای و یک صفحه تماس فولادی می باشد. صفحه فولادی انرژی ناشی از پهلوگیری شناور را به سپرگریز از مرکز و شاکسل منتقل می کند.
حالت ارتجاعی شاکسل موجب جذب انرژی جنبشی وارده و کاهش نیروی عکس العمل در مقابل انرژی دریافتی می شود. به این طریق بار اولیه کاهش یافته و پهلوگیری شناور، بدون آسیب محقق می شود.
میزان بالای نیروی وارده به شاکسل ها بعلاوه موقعیت کلیدی آنها در سیستم پهلوگیری شناورها دردریا (Offshore ) دلایل محکمی هستند که موجب می شوند تولید این قطعه با حساسیت خاصی صورت گیرد. در این میان آنچه که بویژه هماهنگی سیستم و کارکرد مطلوب آن را تضمین می کند، ضریب بالای پیوستگی بین اجزای فلزی و لاستیکی شاکسل می باشد. علاوه بر این، انتخاب نوع لاستیک و فلز نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و می بایست کلیه خواص مکانیکی سیستم پهلوگیری در آن مورد توجه قرار گیرد.